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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
15/04/2015 |
Data da última atualização: |
15/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROS, V. R. S. M. de; MAIA, R. C.; FARIA, B. D.; BATISTA, L. da S.; TAVERNARI, F. de C.; ALBINO, L. F. T. |
Afiliação: |
VICTOR RAMOS SALES MENDES DE BARROS, UFV; ROSANA CARDOSO MAIA, UFV; BRUNO DAMASCENO FARIA, UFV; LUANA DA SILVA BATISTA, UFV; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; LUIZ FERNANDO TEIXEIRA ALBINO, UFV. |
Título: |
Energia metabolizável de rações peletizadas e fareladas contendo diferentes níveis de glicerina para frangos de corte. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE AVICULTURA DO NORDESTE, 2., 2014, João Pessoa. Anais... João Pessoa: Universidade Federal de Paraíba, 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A glicerina bruta é um coproduto resultante da produção de biodiesel que apresenta a molécula de glicerol em sua composição. Além de sua utilização como fonte de energia na nutrição animal o glicerol pode melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o pó das dietas. Portanto Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de níveis de glicerina em rações com diferentes formas físicas para frangos de corte. Foram utilizados 384 pintos de corte, machos da linhagem Cobb 500, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado em arranjo fatorial 4 x 2 (quatro níveis de glicerina bruta ? 0, 4, 8 e 12% e duas formas físicas de rações ? peletizada e farelada ), com 8 repetições de 6 aves por unidade experimental, durante o período de 14 a 24 dias de idade. Foram avaliadas a energia metabolizável aparente (EMA) e a energia metabolizável aparente corrigida para o balanço de nitrogênio (EMAn), utilizando a metodologia da coleta total de excretas. A partir do consumo de ração e da produção de excretas foram calculados os valores de EMA e EMAn por meio de equações. Foi encontrado efeito significativo para a interação níveis de glicerina bruta e forma física da ração. A inclusão de glicerina bruta em dietas fareladas apresentou efeito quadrático sobre a EMA e EMAn, e a peletização de dietas sem inclusão de glicerina melhorou EMA e EMAn. É indicado o uso de até 5,86% e 5,16% de glicerina bruta como meio de aumentar os valores de energia metabolizável em dietas fareladas. The crude glycerin is a byproduct from the production of biodiesel which presents the glycerol molecule in its composition . In addition to its use as an energy source in animal nutrition glycerol can improve the quality of the pellets from the powder and reducing diets. So was aimed to evaluate the effect of adding levels of glycerin in diets with different physical forms for broilers. 384 broiler chicks male Cobb 500 were used , distributed in a completely randomized design in a factorial arrangement of 4 x 2 ( four levels of crude glycerin: 0 , 4 , 8 and 12 %) and two physical forms of diets ( pellet and mash), with 8 replicates of 6 birds per experimental unit during the period 14-24 days of age . Apparent metabolizable energy (AME) and apparent metabolizable energy corrected for the balance of nitrogen (AMEn ) were evaluated using the method of total excreta collection. From the feed consumption and the production of the excreta AME and AME were calculated by equations. Significant effect was found for the interaction levels of crude glycerin and physical form of the diet. The inclusion of crude glycerin on dry diets showed a quadratic effect on the AME and AMEn , and pelleting diets without adding glycerin also improved the energy values. The use up to 5.86 % and 5.16 % crude glycerin, increasing metabolizable energy values in mash diets. MenosA glicerina bruta é um coproduto resultante da produção de biodiesel que apresenta a molécula de glicerol em sua composição. Além de sua utilização como fonte de energia na nutrição animal o glicerol pode melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o pó das dietas. Portanto Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de níveis de glicerina em rações com diferentes formas físicas para frangos de corte. Foram utilizados 384 pintos de corte, machos da linhagem Cobb 500, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado em arranjo fatorial 4 x 2 (quatro níveis de glicerina bruta ? 0, 4, 8 e 12% e duas formas físicas de rações ? peletizada e farelada ), com 8 repetições de 6 aves por unidade experimental, durante o período de 14 a 24 dias de idade. Foram avaliadas a energia metabolizável aparente (EMA) e a energia metabolizável aparente corrigida para o balanço de nitrogênio (EMAn), utilizando a metodologia da coleta total de excretas. A partir do consumo de ração e da produção de excretas foram calculados os valores de EMA e EMAn por meio de equações. Foi encontrado efeito significativo para a interação níveis de glicerina bruta e forma física da ração. A inclusão de glicerina bruta em dietas fareladas apresentou efeito quadrático sobre a EMA e EMAn, e a peletização de dietas sem inclusão de glicerina melhorou EMA e EMAn. É indicado o uso de até 5,86% e 5,16% de glicerina bruta como meio de aumentar os valores de energia metabolizável em dietas fareladas. The crude... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ração peletizada. |
Thesagro: |
Frango de corte; Nutrição; Ração. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Broiler chickens; Pelleted feeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/122400/1/final7499.pdf
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Marc: |
LEADER 03763nam a2200253 a 4500 001 2013633 005 2015-04-15 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARROS, V. R. S. M. de 245 $aEnergia metabolizável de rações peletizadas e fareladas contendo diferentes níveis de glicerina para frangos de corte.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE AVICULTURA DO NORDESTE, 2., 2014, João Pessoa. Anais... João Pessoa: Universidade Federal de Paraíba$c2014 520 $aA glicerina bruta é um coproduto resultante da produção de biodiesel que apresenta a molécula de glicerol em sua composição. Além de sua utilização como fonte de energia na nutrição animal o glicerol pode melhorar a qualidade dos peletes e reduzir o pó das dietas. Portanto Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de níveis de glicerina em rações com diferentes formas físicas para frangos de corte. Foram utilizados 384 pintos de corte, machos da linhagem Cobb 500, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado em arranjo fatorial 4 x 2 (quatro níveis de glicerina bruta ? 0, 4, 8 e 12% e duas formas físicas de rações ? peletizada e farelada ), com 8 repetições de 6 aves por unidade experimental, durante o período de 14 a 24 dias de idade. Foram avaliadas a energia metabolizável aparente (EMA) e a energia metabolizável aparente corrigida para o balanço de nitrogênio (EMAn), utilizando a metodologia da coleta total de excretas. A partir do consumo de ração e da produção de excretas foram calculados os valores de EMA e EMAn por meio de equações. Foi encontrado efeito significativo para a interação níveis de glicerina bruta e forma física da ração. A inclusão de glicerina bruta em dietas fareladas apresentou efeito quadrático sobre a EMA e EMAn, e a peletização de dietas sem inclusão de glicerina melhorou EMA e EMAn. É indicado o uso de até 5,86% e 5,16% de glicerina bruta como meio de aumentar os valores de energia metabolizável em dietas fareladas. The crude glycerin is a byproduct from the production of biodiesel which presents the glycerol molecule in its composition . In addition to its use as an energy source in animal nutrition glycerol can improve the quality of the pellets from the powder and reducing diets. So was aimed to evaluate the effect of adding levels of glycerin in diets with different physical forms for broilers. 384 broiler chicks male Cobb 500 were used , distributed in a completely randomized design in a factorial arrangement of 4 x 2 ( four levels of crude glycerin: 0 , 4 , 8 and 12 %) and two physical forms of diets ( pellet and mash), with 8 replicates of 6 birds per experimental unit during the period 14-24 days of age . Apparent metabolizable energy (AME) and apparent metabolizable energy corrected for the balance of nitrogen (AMEn ) were evaluated using the method of total excreta collection. From the feed consumption and the production of the excreta AME and AME were calculated by equations. Significant effect was found for the interaction levels of crude glycerin and physical form of the diet. The inclusion of crude glycerin on dry diets showed a quadratic effect on the AME and AMEn , and pelleting diets without adding glycerin also improved the energy values. The use up to 5.86 % and 5.16 % crude glycerin, increasing metabolizable energy values in mash diets. 650 $aAnimal nutrition 650 $aBroiler chickens 650 $aPelleted feeds 650 $aFrango de corte 650 $aNutrição 650 $aRação 653 $aRação peletizada 700 1 $aMAIA, R. C. 700 1 $aFARIA, B. D. 700 1 $aBATISTA, L. da S. 700 1 $aTAVERNARI, F. de C. 700 1 $aALBINO, L. F. T.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
23/11/2016 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; CASTRO, C. R. T. de; MAURÍCIO, R. M.; FERNANDES, P. B.; MORENZ, M. J. F. |
Afiliação: |
DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL; CARLOS RENATO TAVARES DE CASTRO, CNPGL; R. M. Maurício, UFSJ; P. B. Fernandes; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL. |
Título: |
Morphogenesis, biomass and nutritive value of Panicum maximum under different shade levels and fertilizer nitrogen rates. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Grass and Forage Science, v. 72, n. 3, p. 590-600, 2017. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/gfs.12264 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Panicum maximum is important for cattle production in tropical regions, and it responds well to nitrogen (N) fertilization. Many cultivars have exhibited potential for use in silvopastoral systems, although there is limited information on how different levels of N can influence plant growth and nutritive value under shading. Morphogenetic and structural traits, biomass production and nutritive value of two P. maximum cultivars (Tanzania and Massai) were investigated under three shading levels (0, 37 and 58%) and four N rates (0, 50, 100 and 150 mg N dm3). Plants were grown in pots under shade. Leaf and stem elongation rate and leaf blade length increased with shading and in response to N. Tiller density was reduced with shading, but showed a linear increase fashion with N under full sun and moderate shading. Under intense shading, the tillering showed a quadratic response to N. Plant biomass production increased linearly with N under full sun and moderate shade, but it increased quadratically under intense shade. Crude protein (CP) content increased with shade and N and was greater for Tanzania than Massai under shade. Contents of NDF and ADF were greater for Massai than Tanzania. Acid detergent insoluble protein was reduced in Tanzania under shade, but it increased for Massai. It is suggested that the positive shading effect on CP content may not result in increased nutritional value. Although N fertilization was important for increasing biomass production under full sun and moderate shade, it should be avoided under intense shading. MenosPanicum maximum is important for cattle production in tropical regions, and it responds well to nitrogen (N) fertilization. Many cultivars have exhibited potential for use in silvopastoral systems, although there is limited information on how different levels of N can influence plant growth and nutritive value under shading. Morphogenetic and structural traits, biomass production and nutritive value of two P. maximum cultivars (Tanzania and Massai) were investigated under three shading levels (0, 37 and 58%) and four N rates (0, 50, 100 and 150 mg N dm3). Plants were grown in pots under shade. Leaf and stem elongation rate and leaf blade length increased with shading and in response to N. Tiller density was reduced with shading, but showed a linear increase fashion with N under full sun and moderate shading. Under intense shading, the tillering showed a quadratic response to N. Plant biomass production increased linearly with N under full sun and moderate shade, but it increased quadratically under intense shade. Crude protein (CP) content increased with shade and N and was greater for Tanzania than Massai under shade. Contents of NDF and ADF were greater for Massai than Tanzania. Acid detergent insoluble protein was reduced in Tanzania under shade, but it increased for Massai. It is suggested that the positive shading effect on CP content may not result in increased nutritional value. Although N fertilization was important for increasing biomass production under full sun an... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fertilization; Shading; Tiller population density. |
Thesaurus NAL: |
chemical composition; forage production; silvopastoral systems. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1056931/1/Morphogenesis-biomass-and-nutritive-value-of-Panicum-maximum.pdf
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Marc: |
LEADER 02420naa a2200265 a 4500 001 2056931 005 2024-02-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/gfs.12264$2DOI 100 1 $aPACIULLO, D. S. C. 245 $aMorphogenesis, biomass and nutritive value of Panicum maximum under different shade levels and fertilizer nitrogen rates.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aPanicum maximum is important for cattle production in tropical regions, and it responds well to nitrogen (N) fertilization. Many cultivars have exhibited potential for use in silvopastoral systems, although there is limited information on how different levels of N can influence plant growth and nutritive value under shading. Morphogenetic and structural traits, biomass production and nutritive value of two P. maximum cultivars (Tanzania and Massai) were investigated under three shading levels (0, 37 and 58%) and four N rates (0, 50, 100 and 150 mg N dm3). Plants were grown in pots under shade. Leaf and stem elongation rate and leaf blade length increased with shading and in response to N. Tiller density was reduced with shading, but showed a linear increase fashion with N under full sun and moderate shading. Under intense shading, the tillering showed a quadratic response to N. Plant biomass production increased linearly with N under full sun and moderate shade, but it increased quadratically under intense shade. Crude protein (CP) content increased with shade and N and was greater for Tanzania than Massai under shade. Contents of NDF and ADF were greater for Massai than Tanzania. Acid detergent insoluble protein was reduced in Tanzania under shade, but it increased for Massai. It is suggested that the positive shading effect on CP content may not result in increased nutritional value. Although N fertilization was important for increasing biomass production under full sun and moderate shade, it should be avoided under intense shading. 650 $achemical composition 650 $aforage production 650 $asilvopastoral systems 653 $aFertilization 653 $aShading 653 $aTiller population density 700 1 $aGOMIDE, C. A. de M. 700 1 $aCASTRO, C. R. T. de 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aFERNANDES, P. B. 700 1 $aMORENZ, M. J. F. 773 $tGrass and Forage Science$gv. 72, n. 3, p. 590-600, 2017.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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